Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Wormenhotel en Oesterzwammen!

Wormenhotel en Oesterzwammen!

Hoe maak je een wormenhotel van oude patatemmers? En hoe groei je je eigen oesterzwammen op koffiedik? Wij leggen het je uit tijdens onze workshops op het Kom Erbij festival in Zoetermeer op 11 juni 2022!

Wist je dat 8000 jongeren in Zoetermeer zich weleens eenzaam voelen? Het gratis Kom Erbij jongerenfestival vraagt aandacht voor eenzaamheid met een middag en avond editie voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Een festival waar je veel kunt beleven zoals VR games spelen, sporten, muziek, feesten en dus ook workshops georganiseerd door GIN!

Tijdens de eerste workshop laten we zien hoe je van oude patatemmers, verzameld van verschillende snackbars in Zoetermeer, prachtige wormenhotels maakt. Deze hotels zijn perfect als composteerbak. De wormen, vaak tijgerwormen, zijn meesters in het omzetten van voedselresten in rijke compost voor de tuin. En nee het stinkt echt niet! Wij leggen ook uit wat je wel en niet in zo een bak kan doen om dit zo te houden! Kijk hiervoor ook eens op de website van wormenhotel.nl.

Een interessant weetje: Het zijn niet de wormen die de etensresten omzetten in compost. Het zijn de microben in een wormenhotel die zorgen voor de afbraak van groente, fruit, etensresten en tuinafval. De wormen eten de microben en nemen zo de resten mee naar binnen die in de worm verder worden afgebroken.

Bovenstaand plaatje laat zien wat er wel en niet in een wormenhotel kan. Bron wormenhotel.nl

De tweede workshop gaan we aan de slag met koffiedik en broed, dit zijn de sporen van oesterzwammen, waaruit uiteindelijk jouw eigen oesterzwam tuintje komt. Er zijn al meerdere initiatieven die oesterzwammen groeien op koffiedik, zoals Rotterzwam en Haagse Zwam.

Interessant feitje: We gebruiken 120 miljoen kilo koffiebonen, 300 miljoen kilo koffiedik en drinken gemiddeld drie koppen koffie per Nederlander per dag. Genoeg voor veel oesterzwammen!

Zie hierbij een filmpje waarin je ziet hoe dit werkt! https://www.youtube.com/watch?v=ps_DysCgsNg

Zien we je op 11 juni?!