Home » Blog » Een kijkje bij.. De paddentrek

Een kijkje bij.. De paddentrek

Net na de winter, als het een paar dagen ongeveer 10-12 graden is geweest, ontdooien de kikkers en padden weer. De amfibieën gaan op pad richting een sloot of plas. Hierbij moeten ze vaak drukke wegen oversteken. Waar de kikkers in een paar hupsen over de weg heen zijn, hebben padden (en salamanders) hier meer moeite mee; ze zijn helaas niet zo snel. Elk jaar worden er weer veel aangereden. De dierenbescherming zoekt vrijwilligers om de padden een handje te helpen. In Zoetermeer zijn er twee wegen waar we rapen: de Zegwaartseweg en het Tochtpad.

Als de mannetjes onderweg al een partner tegenkomen klimmen ze daar op – bespaart hun weer lopen, én zo zijn ze de concurrentie voor. Dit heet een paddentandem. Soms hebben meerdere mannetjes het idee om zich vast te houden aan 1 vrouwtje en vormt zich een ware bol van padden – oftewel een paddenbol.

Gewapend met een reflecterend hesje (anders rijden de bezorgscooters je van je sokken) en een zaklamp loopt iedere vrijwilliger in ieder geval één vaste avond. Elk jaar wordt er een planning gemaakt zodat het zeker is dat er elke avond genoeg vrijwilligers wandelen. Eén van onze GIN-leden loopt dit jaar voor de derde keer mee.

“Ik wandel al drie jaren met plezier; ik heb een liefde voor alles wat de tuin levend maakt en als je ziet hoeveel padden het niet redden is de hulp echt nodig. Vaak wordt er gevraagd waarom er zoveel mensen met zaklampen ‘aan het zoeken zijn’. Als ik het dan uitleg reageren ze erg geïnteresseerd en soms sluiten ze zich daarna gelijk aan om een keer mee te wandelen. Ik hoop nog een keer een paddenbol tegen te komen – die heb ik tot nu toe niet gezien.”

– Melissa van Wieringen

Ben je op zoek naar meer informatie? Of wil je helpen als vrijwilliger? Kijk dan even op www.dierenbescherming.nl/paddentrek. Mocht je geen tijd hebben om padden te rapen maar wil je wel helpen, dan kan je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een padden/kikkerhuisje (of een half-ingegraven dakpan/stoeptegel) in een beschutte hoek van je tuin. Of – nog beter, als je de ruimte hebt – neem een kleine vijver, met veel waterplanten.