Meteen naar de inhoud
Home » Blog » NWZV Dag 2: Gevuld pitabroodje met knoflook muntsaus + Impact

NWZV Dag 2: Gevuld pitabroodje met knoflook muntsaus + Impact

Vandaag nemen we een duik in wat de impact van vlees is en geven we antwoord op de vraag “Waarom zou ik meedoen?”. Verder staat er in deze blog het recept voor een vega broodje “shoarma”.

Recept

Is het shoarma? Nee, het zijn oesterzwammen!  Maak deze heerlijk gevulde pitabroodjes af met zelfgemaakte knoflook-muntsaus.

Dit recept is voor 4 personen; voorkom verspilling en bewaar de restjes in de koelkast voor je lunch.

Ingrediënten (4 personen): 

  • Volkoren pitabroodjes (overige broodjes kunnen worden ingevroren)
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 300g oesterzwammen in reepjes of plantaardige kebab
  • 1tl; paprikapoeder, komijnzaad, korianderzaad, cayennepeper, uienpoeder (of shoarmakruiden uit een zakje)
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Voor de saus (per persoon): 

  • Knoflook (1 teentje of poeder)
  • 3 el Citroensap (Over? Citroensap + water = schoonmaakmiddel)
  • 50g Plantaardige yoghurt
  • 1 takje munt (munt over? maak er thee van!)
  • 0,5 el vegan mayonaise

Bereiding:

  1. Bereid de pita’s volgens de verpakking
  2. meng de ingrediënten voor de saus door elkaar.
  3. Verhit de olie in een pan op middelhoge temperatuur en bak de oesterzwammen 5-6 minuten totdat deze goudbruin zijn. 
  4. Voeg de kruiden toe en roer goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  5. Verhit nogmaals olie in een grillpan (of gewone pan) en bak de paprika 2-3 minuten per kant.
  6. Snijd de pita’s open en vul met de oesterzwammen, paprika en de saus. 

Impact

Het doel van deze week is anderen te inspireren en kennis te laten maken met een vegetarisch eetpatroon, maar waarom eigenlijk? 

Het eten van vlees heeft een grote impact op ons milieu en speelt een belangrijke rol in dierenwelzijn wereldwijd.

  • Vlees draagt voor ongeveer een derde bij aan uitstoot van alle broeikasgassen. Dit komt omdat er voor vlees veel land, water en voer nodig is. Ook het vervoer van veevoer (denk aan soja uit Zuid-Amerika) draagt bij aan de impact.
  • Voor de productie van 1 kg vlees is 5x zo veel plantaardig voer nodig.
  • De veehouderij verbruikt het meeste drinkwater ter wereld (83%).
  • Veehouderij gebruikt ongeveer 1/3 van het land op de planeet

Door een week lang geen vlees en zuivel te eten bespaar je (maximale effect) per persoon:

  • 150L water
  • 120 km autorijden (21,1 kg CO2eq)
  • 770g dierenvlees
  • 2,4kg zuivel

Meer informatie:

Vleesconsumptie Wageingen University & Research

Voedingscentrum

Voedselvoetafdruk: Planbureau voor de leefomgeving – duurzaam voedsel interactieve website

Onderzoek ‘De echte prijs van vlees’ (true pricing): CE Delft