Vandaag hebben we brood gebakken van bierbostel. Dit stond al een tijdje op ons lijstje om te maken, al sinds we op de 30 Oktober ’21 de bierbrouw-workshop hebben georganiseerd. Deze bierbostel hebben we van te voren opgehaald bij brouwerij de 12 Stuyvers in Zoetermeer. Ook hebben we de locals gesteund door de tarwebloem en het bier bij molen de Hoop te halen. Voor de liefhebber waren er ook de benodigdheden om bloembommetjes en vogelvoerbollen te maken. Van deze twee opties was er eigenlijk vooral interesse voor de bloemzaadbolletjes.
De bloemzaadjes die we hiervoor gebruikt hebben, komen voor een deel uit een zakje van The Pollinators en voor een deel uit de zaadbibliotheek van de Hof. Hier hebben we twee weken geleden (tijdens de meewerkdag) al een selectie van gemaakt zodat de bom vooral bloemen geeft én ook vooral inheems/niet overwoekerend is. De gemaakte bloembommetjes zijn gedeeltelijk mee naar huis genomen door de deelnemers en de rest is bewaard zodat we die uit kunnen delen tijdens 11 en 12 Maart (zie Groen doen op NL Doet)
Van te voren was er al het een en ander voorbereid: het deeg moet namelijk rijzen en we wilden wel graag brood proeven vandaag! Dit deeg hebben we gelijk in de houtsteenoven van de Hof geplaatst. Hierbij hadden we het in alu-folie gevouwen. Achteraf was dit misschien niet helemaal handig, want zo kan het vocht niet weg en houd je klompjes deeg. Afijn, al doende leert men. De broodjes die wel klaar waren hebben we met kruidenboter besmeerd, en dat smaakte ons best goed!
Mocht je het brood nu een keer zelf willen maken, dan vind je hieronder het recept:
Recept bierbostelbrood
Ingrediënten voor 1 brood
● 375 gram tarwebloem
● 250 gram bostel
● 200 ml bier
● scheutje olijfolie
● 2 gram zout
● 7 gram droge gist (bakkersgist)
Recept
- Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van de mout
verdwijnen hiermee. - Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor
begint het gist actief te worden. - Meng de ingrediënten met je hand of in een broodbakmachine. Volgorde van
het toevoegen van de ingrediënten maak niet zoveel uit. - Kneed het deeg goed voor zo’n tien minuten. Goed kneden is noodzakelijk
om alles goed met elkaar te mengen. - Laat het deeg na het kneden zeker een goed anderhalf uur rijzen op een
warme plek. TIP! doe dit onder een theedoek om vieze insecten of vliegen
ervan te houden. - Maak de vorm van het brood wat jij wilt hebben. Ben je creatief, dan kun je
gaan vlechten of een andere unieke vorm ervan maken. - Laat het vervolgens weer een half uurtje rijzen.
- Verwarm de oven op 210 graden en bak het brood in het midden van de oven
voor een uur. - Je weet dat het brood klaar is als je een satéprikker erin steekt en als je hem
omhoog haalt geen deeg meer meeneemt.
Bron:
https://brouwpunt.nl/blog/recepten/bierbostel-brood-recept-zelf-brood-bakken/